Biografie

Na mijn studie Nederlands in Nijmegen ben ik zang  gaan studeren aan het conservatorium in Den Haag bij Herman Woltman en ben ik afgestudeerd aan het conservatorium in Amsterdam bij Margreet Honig. Daarnaast heb ik les gehad in Frankfurt bij de Israëlische alt Mira Zakai, en bij de bariton Maarten Koningsberger.

In mijn lespraktijk combineer ik de lessen van Margreet Honig  met wat ik geleerd heb bij  de Duitse adem- en houdingtherapeute Regine Herbig. Zij schreef  het boek De adem - bron van ontspanning en vitaliteit (De Toorts, Haarlem). Ik heb met haar samengewerkt en schreef in haar boek het hoofdstuk over zingen. De adem bij het zingen heeft  mijn speciale belangstelling. Ik werk  met alle zangers die hierin ook geïnteresseerd zijn, of die problemen ervaren op dit gebied.  

Ieder seizoen organiseer ik een aantal  workshops, waarover je hier meer kunt lezen.  Ook schrijf ik graag over zingen en over lesgeven. Dat doe ik op Linkedin met korte stukjes. Daarnaast schrijf om de twee maanden ongeveer een Nieuwsbrief, en soms schrijf ik een groter artikel in het vakblad voor zangdocenten, de NVZ, en in ZINGmagazine.

Afgelopen zomer heb ik mijn tweejarig leertraject 'Teach the teacher' bij Margreet Honig afgesloten. In de maandelijkse sessies hebben we met een aantal zangdocenten les gegeven aan eigen leerlingen en leerlingen van elkaar, onder haar toezicht en support. Dit heeft mijn lesgeven verrijkt. 

In het kort

- The Sorceress-rol uit Dido and Aeneas van Purcell, bij het Combattimento Consort
- Ensemble van Die glückliche Hand van Schönberg bij de Nederlandse Opera
- Concertuitvoeringen met o.a. Stabat Mater van Pergolesi, Stabat Mater van Vivaldi en de Biblische Lieder van Dvorak

- ‘Take a good breath’, workshop aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
 -  ademworkshops bij de Nederlandse Vereniging van Zangpedagogen
- Gastdocent in Estland bij het Summer Seminar van de Estse korenorganisatie
- Masterclasses bij het Internationaal Liedfestival in Zeist  (sinds 5 jaar)

- Teach the teacher opleiding van de Margreet Honig Foundation 2020-2022

- Presentaties 'Zing zoals je lacht' op het  'Leading Voices' festival Utrecht  juli 2022