Boek, artikelen en interviews

Zing zoals je lacht/ Sing the way you laugh

Aan de hand van 25 vragen bespreek ik het gebruik van de adem bij het zingen. Het boek is verrijkt met praktische tips en 67 concrete oefeningen. Behalve een Nederlandse is er ook een Engelstalige versie. Lees hier waar je ze kunt bestellen.

Adem is als de wind

Het grootste misverstand over adem is, dat je er bij het zingen zuinig mee om moet springen. Adem moet juist gul en zonder enig voorbehoud gegeven worden.

Adem is overal

Ik ben in mijn werk de afgelopen jaren veel uitspraken over de adem tegengekomen, zoals: adem bij het zingen is hetzelfde als in het dagelijks leven, je moet je adem sparen en laag houden, ademsteun is moeilijk te leren. Kloppen ze wel?

Interview in Trouw

Wij zeggen: ‘we halen adem’. Nee, wij krijgen adem. Iedere paar seconden zorgt het middenrif voor een reflex die ons doet ademhalen. Door dit middenrif bewust te leren gebruiken kunnen zangers lucht reguleren, en power in hun stem leggen.

Vijf vragen over ademsteun

Het is de kunst ervoor te zorgen dat je zingend de adem naar buiten laat stromen, maar dat het middenrif niet teruggaat in deze ruststand. Je doet dat onbewust als je hoest en lacht.  Bij zingen moet je je er bewust van worden.

Francine op zangles

‘Al jaren vraag ik me af hoe het toch komt dat mijn stem lachend met gemak uitschiet tot een hoge A, terwijl ik zingend bij een hoge F al begin te knijpen. Ik besluit mijn licht op te steken bij Hetty Gehring.’ Journalist Francine Postma bezoekt telkens een andere zangdocent. 

Ademen in Estland

Zingen op de stroom van de adem  kun je voelen in je lijf en herkennen aan de klank, leg ik uit in de eerste workshop. Ik sta tegenover 3 mannen en 69 vrouwen. Estland heeft een grote koortraditie, en daar is het land trots op.

Adem is emotie

Als je lacht komt de lucht op gang, het middenrif reageert in een split second, en de klank komt tot stand zonder dat je nadenkt over welke spieren je gebruikt of welk geluid je wilt horen. Zo kan het met zingen ook. ‘Het gaat erom dat je erop vertrouwt dat je lichaam weet wat het moet doen.’

Meer zorg voor de oudere zanger

De loopbaan van professionele zangers is lang, en bij ouder worden worden groeien de ongemakken. Wat kan hen helpen? Een pleidooi voor meer zorg en aandacht voor deze grote groep.