Vijf lessen over ademsteun

Dit lessenpakket is bedoeld voor klassiek geschoolde zangers maar ook voor zangers uit andere zangdisciplines die zijn vastgelopen. 

Voor amateurzangers, maar ook voor professionals bij wie het zingen misschien stroef loopt. En voor zangdocenten die nieuwe manieren zoeken om het in hun zanglespraktijk te kunnen overbrengen op de leerlingen.

 

- in de eerste  les bespreken we hoe jij over adem denkt, en hoe je die inzet bij het zingen. Welke ademoefeningen gebruik je,  welke heb je geleerd bij eerdere docenten? Of werd er juist over de adem en ademsteun! weinig gepraat in de lessen omdat dat het  zingen alleen maar ingewikkelder zou maken? Aan de hand van een stuk dat je voorzingt, krijg je adviezen over je ademgebruik bij het zingen en geef ik je oefeningen mee  voor ademsteun, die niet vanuit spierkracht tot stand komt. Met en zonder klankgebruik. 

- in de tweede, derde en vierde les, lopen we de andere onderdelen langs van je zanginstrument; de stem, de tekst en de resonantie. Hoe worden die onderdelen aangesproken en beïnvloedt door de adem. ? Ik leer je dat de adem een leidende rol heeft tussen deze onderdelen en dat de adem het zingen aan het stromen brengt, tot een geheel maakt.  Hier is het hele lichaam bij betrokken. In deze lessen krijg je oefeningen mee voor de verschillende onderdelen én oefeningen voor het stromen. 

- In de laatste les gaan we terug naar het stuk dat je voorzong, of naar de delen uit verschillende stukken.  Wat is er veranderd? Wat is er verbeterd en waar kan nog  'winst' behaald worden? En hoe dan, en met welke oefeningen? En last but not least: hoe kun je ontroeren met zingen en waarom spreekt juist de adem hierbij een cruciale rol?

 

 

Cursusgeldin overleg

Locatie:  mijn lespraktijk in Utrecht

 

Voor professionele zangers is een tegemoetkoming in de kosten mogelijk door steun aan te vragen bij PPO/werktuig, die een derde van de kosten vergoedt.