Reviews

 

Hetty ziet en hoort echt alles, ze maakt me attent op de kleinste beweging die de optimale stroom belemmert. We hebben een jaar lang kei hard gewerkt en langzaam kreeg ik het vertrouwen weer terug en daardoor ook het plezier in het zingen! “Als professionele zangeres had haar boek mij nieuwsgierig gemaakt. In een serie lessen, speciaal gericht op de adem, heb ik het vervolgens aan den lijve ervaren.” (Annelie Brinkhof)

 

“Met haar goede oren en gedegen kennis van mijn zingende lijf verrast Hetty mij elke les weer. Ze kan me precies laten voelen en horen wat ik moet doen, wat ik moet laten… Zo verzamel ik puzzelstukjes waarmee ik mij steeds beter bekwaam in  de natuurlijke wijze van klassiek zingen. Niet alleen vergroot dit mijn vaardigheid als zanger, het inspireert ook mijn muzikale voorstelling en verrijkt mijn zeggingskracht.” (Relinde Nefkens)

 

“Ook, of, juist als zangdocente is het fijn om coaching van Hetty te ontvangen. Vragen uit mijn eigen zangpraktijk krijgen de ruimte, wat inspirerend is voor mijn leerlingen, maar zeker ook voor mijzelf. Het uur bij Hetty doet me goed. Het brengt me weer in subtiliteit, in contact met mijn eigen instrument en muziek!” (Liselet van Gent)

 

“Als professionele zangeres had haar boek mij nieuwsgierig gemaakt. In een serie lessen, speciaal gericht op de adem, heb ik het vervolgens aan den lijve ervaren. 

Hetty is een goedgemutste gids, die met haar geraffineerde oefeningen en op een prettige, zorgvuldige manier de zanger in de goede richting wijst. Daarheen waar adem en middenrif elkaar ontmoeten.” (Sinje Kiel)

 

“Hetty heeft de gave om zowel de zangtechniek als één coherent verhaal te presenteren, als elke les een nieuwe ingang te vinden waardoor ik telkens weer geïnspireerd vertrek. Zo wordt mijn begrip én mijn eigen ervaring door elke les verrijkt.”  (Dennis Broeders)

 

“Als zangeres heb ik altijd behoefte gehad aan een ‘buitenoor’, iemand die mijn stem goed kent en goed naar me luistert, zodat ik geen gekke dingen ga doen. Ik ben heel blij dat ik dat oor in Hetty heb gevonden.

Na de overgang en een stressvolle periode in mijn leven merkte ik dat er dingen veranderd waren aan mijn stem. En dat mijn strategieën om toch door te kunnen zingen niet meer werkten. De passagio voelde anders, de hoogte was niet meer vertrouwd en mijn benadering om daar mee om te gaan hielp me niet. Hetty heeft me enorm geholpen de weg naar mijn eigen stem weer terug te vinden. Er zijn echt dingen veranderd, de route voelt anders maar ik kan weer zingen en wat ben ik daar blij mee!

Hetty is ontzettend toegewijd, eerlijk en respectvol. Daarnaast is het een schat: begripvol en geduldig. Haar duidelijkheid hielp me om het weer zelf te kunnen en daar ben ik ongelofelijk blij mee!” (Maja Roodveldt)

 

“Een paar jaar geleden coachte Hetty ons dubbelkwartet s’OTTOvoces ter voorbereiding op een uitvoering. Ze sprak me meteen aan, omdat ze zo rustig en aandachtig met ons aan de slag ging. Hetty luistert goed, is eerlijk en precies in haar aanwijzingen. En ze geeft je de ruimte om dingen uit te proberen en te onderzoeken wat voor jou werkt. In de lessen die ik sindsdien bij haar volg, leert ze me meer en meer mijn eigen instrument te gebruiken en te laten klinken. Tijdens haar lessen vind ik het vertrouwen en het plezier om te zingen vanuit mezelf.” (Simone Gerich)

 

“Sinds 2007 volg ik zanglessen bij Hetty en ik verbaas mij erover dat ik het nu nog net zo boeiend en leerzaam vind als de eerste keer dat ik bij haar kwam. Ik/mijn stem kwam tot rust door te leren vanuit de natuurlijke stromende adem te zingen. Hetty is geduldig, rechtvaardig en past zich aan je wensen en je kunnen aan. Omdat ik zelf zangles geef kan ik ontzettend veel leren om door te geven aan mijn eigen leerlingen. Daar geeft zij mij veel handige tips in mee. Zo wordt de techniek van de stromende adem verspreid door Nederland.” (Anita van Ek)

 

“Hetty heeft mij enorm geholpen toen ik door de overgang niet meer lekker door de passage heen kon zingen. Het blokkeerde soms letterlijk, waardoor ik dacht misschien beter alt/mezzo te gaan zingen.

Maar ze heeft me leren vertrouwen op mijn adem en mijzelf daarbij open te zetten zodat de adem zelf zijn weg kan vinden. Het heeft me veel ontspanning in mijn kaak en mind gegeven.” (Marjon Strijk)

 

“Sinds 2 jaar heb ik met veel plezier zangles bij Hetty. Ik leer mijn stem en lichaam te gebruiken als één instrument. Hierdoor is mijn stem enorm gegroeid. Hetty is hartelijk en werkt heel precies. Tijdens de les onderzoekt ze hoe jouw stem helemaal vrij kan klinken. Ze leert je wat er al goed gaat en wat je nog moet aanleren of afleren om fijner en mooier te zingen. En ze geeft passende oefeningen mee voor thuis. Zo leer je ook zelf te zoeken, te voelen en te luisteren hoe je stem kan groeien. Hetty daagt je uit om je grenzen te verleggen en zo te groeien in zingen. Maar ze vraagt nooit meer dan haalbaar is en heeft aandacht voor de persoonlijk situatie.” (Jantine Woudstra)

 

“Zeven jaar geleden ben ik met zingen begonnen, sindsdien heb ik les van Hetty. Ze heeft me veel geleerd, en ik heb steeds meer plezier gekregen in het zingen. Hetty’s aanpak is zeer consistent. Je zingt vanuit de ademsteun; je kunt pas goed oefenen en zingen als je je lichaam en lichaamshouding goed voorbereidt. Dat is een automatisme geworden, maar het vergt ook voortdurend onderhoud. Maar uiteindelijk gaat het om de interpretatie: wat wil je als zanger overbrengen, en hoe ben je effectief? Daarbij helpt het dat Hetty veel contacten heeft in de Utrechtse zangwereld en me stimuleert om met een pianist te oefenen en om deel te nemen aan open podia en/of mooie workshops.” (Paul Slaa)

 

“Sinds een paar jaar heb ik regelmatig zangles van Hetty. Ik heb zang gestudeerd, maar daarna zo'n tien jaar niet gezongen. Hetty heeft mij geholpen om de draad weer op te pakken en ik heb veel van haar geleerd. De techniek om vanuit de stromende adem te zingen,  werkt ontzettend fijn en natuurlijk en helpt mij om bij mijn eigen stemgeluid te blijven. Inmiddels geef ik zelf ook weer zangles, de lessen bij Hetty houden mij scherp en zijn ook een bron van inspiratie om weer door te geven aan mijn zangleerlingen.” (Rieneke ’t Hart)

 

“Geen trucjes of maniertjes, maar samen onderzoeken hoe je met je hele lijf en je adem met plezier aan het zingen komt en blijft.” (Iris Menke)

 

“Ik  volg al geruime tijd zanglessen bij Hetty. Ik ga altijd met veel plezier naar de les toe. Hetty is geduldig en invoelend. En ze is een gedreven zanglerares. Ze houdt van haar vak en is heel deskundig. Ze weet de techniek, als basis voor het zingen helder uit te leggen. We hebben gewerkt aan zaken als lichaamshouding, ademsteun, zingen op de stromende adem en andere technieken. Ze weet altijd heel goed de vinger op de zere plek te leggen en dat wat nodig is te verbeteren via gerichte oefeningen. Haar benadering is altijd ontspannen en positief. We oefenen ook elke les repertoire zodat ik het geleerde kan (leren) toepassen. Daarbij is er ook oog voor tekst en interpretatie. Soms kies ik zelf stukken uit, maar ze komt ook regelmatig met een mooi werk waarvan zij denkt: ‘Dat zou een mooi en geschikt lied kunnen zijn voor Dorien’. Heel leuk en inspirerend!” (Dorien van Rumt)